Burdur’da Fasulye Üretimi Artarken Fiyatlar Düşüyor
Burdur’da 1990 yılında yaklaşık 1000 dönüm arazide başlayan ve son yıllarda 20 bin dönüme ulaşan fasulye üretiminde hasat dönemi devam ediyor. Sezon başında kilosu 45 lira olan fasulyenin fiyatı 25-28 liraya düşerken üretici fiyatların düşük olduğunu söyledi.
Türkiye’nin yeşil fasulye ihtiyacının önemli bir kısmının karşılandığı İnsuyu bölgesinde 1990 yılında yaklaşık 1000 dönüm arazide başlayan fasulye üretimi, son yıllarda 20 bin dekara kadar ulaştı. Bölgedeki üreticiler de bu dönemde hasada başladı. Başlangıçta 45 liraya ulaşan fasulyenin kilogramı toptan fiyatı, son günlerde 25-28 liraya kadar geriledi. İnsuyu’da üretilen fasulyeler İstanbul başta olmak üzere birçok şehre sevk edilirken üreticiler fiyatların düşük olduğunu söyledi.
‘ZARAR VERİYORUZ’
Fasulye üreticisi Alim Kolukısa, şunları söyledi: Sezon başında 45 lira olan fasulye şu anda 25 ila 28 liraya satılıyor. Günlük işçi ücreti 500 lira. “Zarar veriyoruz” dedi.
‘TÜCCAR, ESNAF FİYATI İNDİRİYOR’
Yapımcı Erkan Cinbaş: Dönem başından bu yana fiyatlar yarı yarıya düştü. Tıpkı fasulye gibi, tıpkı işçilik maliyetleri gibi ama fiyatı düşürdüler. Tüccarlar ve ayakçılık yapanlar fiyatı düşürür. Çiftçi dışında herkes para kazanıyor. Geçen yıla göre maliyetlerimiz iki katına çıktı. Geçen yıl 250 lira olan gübre bu yıl 1000 liraya ulaştı. Fiyatlar 30-35 lira civarında olsaydı para kazanırdık. İlk hafta 45 liraya satıldı. Daha sonra fiyatların 24 ila 25 lira arasında olduğunu söyledi.
‘KAZANIYORUZ AMA MALİYETE GÖRE DAHA AZ’
15 yıldır fasulye üreticisi olduğunu söyleyen Durmuş Çalışkan, şunları söyledi:
Fiyatlardan hiç memnun değiliz. Bir gün 25 lira, diğer gün 30 lira. Şu anda fiyatı 25 liraya düştü. İşçilerin yevmiyesi 500-550 lira arasında değişiyor. Gübre, elektrik, mazot maliyetlerimiz arttı. Kazanıyoruz ama giderlerin yanında çok az. Maliyetler arttığı için fiyatlar tatmin edici değil.